Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
13 Юли 2024 г., Събота

Образование

Принтирай E-mail

Учителите се нуждаят от истинска обратна връзка

Брой 18 / Октомври 2013 г.
Медии и обществени комуникации

Бил Гейтс

Резюме:

Summary:

Всеки има нужда от треньор. Няма значение дали си баскетболист, тенисист, гимнастик или играеш бридж. (Смях)

Моят треньор по бридж, Шарън Осбърг, казва, че има повече снимки на обратната страна на главата си от всеки друг човек на света. (Смях) Извинявай, Шарън. Ето.
Всички имаме нужда от хора, които да ни дават оценка. По този начин се подобряваме. За жалост, има една група хора, които не получават почти никаква обратна връзка, която да им помогне да вършат работата си по-добре, и тези хораимат една от най-важните професии на света. Говоря за учителите. Когато Мелинда и аз научихме, колко малко обратна връзка получават учителите, бяхме изумени. До скоро около 98 % от учителите получаваха само една дума за оценка: Задоволително.Ако всичко, което моя треньор по бридж ми казва, беше "Задоволително", за мен нямаше да има надежда да се развивам. Как да знам кой е най-добрия? Как да знам какво правя различно? Днес, областите променят начина, по който се оценяват учителите, но все още не им даваме никаква обратна връзка, която всъщност да им помогне да подобрят практиката си. Нашите учители заслужават повече. Системата, която имаме днес, не е честна към тях. Не е честна към учениците, и поставя глобалното лидерство на Америка в риск. Днес искам да говорим за това как да помогнем на учителите да получат инструментите, които искат и заслужават.
Да започнем с това кой какво прави добре. За жалост няма международни сравнителни таблици за обратна връзка за учителите. За това разгледах страните,където учениците имат добро академично представяне, и се замислих какво правят те,за да помогнат на учителите си да успяват. Вижте класациите за умението за четене.Америка не е начело. Дори не сме в топ 10. Ние сме на 15-то място заедно с Исландия и Полша. А сега, от всички места, които са по-напред от Америка в четенето, колко от тях имат формална система за помощ за усъвършенстването на учителите?Единадесет от 14. Америка е на 15-то място в четенето, но сме на 23-то в естествените науки и на 31-во по математика. Има само една област, в която сме близо до върха, и това е неуспеха ни да дадем на учителите помощта, от която се нуждаят, за да усъвършенстват уменията си.
Да видим най-добрия в академичното представяне: провинция Шанхай, Китай. Те са номер едно по повечето показатели, четене, математика и естествени науки, и един от ключовете за невероятния успех на Шанхай е начина, по който те помагат на учителите да се усъвършенстват. Те са осигурили на младите учители възможност да гледат учители-майстори по време на работа. Те имат седмични групи за дискутиране, където учителите се събират и говорят за това, какво работи. Те дори изискват всеки учител да наблюдава и дава обратна връзка на колегите си.
Може да попитате, защо такава система е толкова важна? Важна е, защото има толкова голяма вариация в учителската професия. Някои учители са далеч по-ефективни от други. Всъщност, има учители в страната, които помагат на учениците си да правят изключителни неща. Ако днешния средно напреднал учител можеше да стане добър колкото тези учители, нашите ученици биха изумили целия свят. Затова се нуждаем от система, която да помогне на нашите учители да бъдат добри, колкото най-добрите.
Как би изглеждала тази система? За да разберем, нашата фондация работи с 3000 учители в различни райони на страната върху проект, наречен Мерки на ефективното преподаване (МЕП). Накарахме наблюдатели да гледат видео на учители в класната стая и да оценят как те се справят по редица показатели. Например, задават ли на учениците трудни въпроси? Намерили ли са различни начини да обяснят една идея?Ние също накарахме ученици да попълнят анкети с въпроси като: "Знае ли вашия учител кога класа е разбрал въпроса?" "Учите ли се да поправяте грешките си?"
И това, което открихме, е много вълнуващо. Първо, учителите, които се представиха добре на тези наблюдения, имаха много по-добри резултати с учениците. Това ни казва, че задаваме правилните въпроси. И второ, учителите в програмата ни казаха, че видеоматериалите и тези анкети са много полезни диагностични инструменти, защото те насочват към определени области, в които могат да се подобрят. Искам да ви покажа как този видео компонент на МЕП изглежда в действителност.
(Музика)
(Видео) Сара Браун Уеслинг: Добро утро. Нека поговорим за това, което се случва днес. За начало, ще направим ден за оценка на работата на съученик. Ден за оценка на работа на съученик, и нашата цел е до края на часа да можете да определите дали имате обосновани изменения в своите есета.
Казвам се Сара Браун Уеслинг. Аз съм гимназиален учител по английски в гимназията Джонстън в Айова.
Обърнете се към някой до вас. Кажете му какво мислите, че имам предвид под обосновани изменения.
Мисля, че има разлика за учителите между абстракцията за това как виждаме работата си, и нейната конкретна реалност.
Моля, донесете ми листовете си.
Мисля, че видеото ни предлага известна доза реалност. Не можеш наистина да оспориш това, което се вижда на видеото, а може много да бъде научено от него, и има много начини, по които да израстваме като професия, когато всъщност можем да видим видеото. Имам само малка камера и статив и си купих този малък широкоъгълен обектив. В началото на всеки час просто я поставям в задната част на стаята. Не е идеален образ, не хваща всяка дреболия, която се случва. Но мога да чуя звука. Мога да видя много неща. И мога да науча много от записа. Така че това е наистина прост, но много мощен инструмент в моите очи.
Добре, нека погледнем първо дългия запис.
След като свърша записа, качвам го на компютъра, и после го сканирам и го поглеждам. Ако не записвам нещата, не ги запомням.
Така че воденето на записки е част от процеса ми на мислене, и откривам какво виждам, докато пиша. Наистина съм използвала този инструмент за личното си израстване и личната ми рефлекция за учителската ми стратегия и методология и управление на класа, и всички тези негови различни страни.
Радвам се, че всъщност съм извършвала процеса преди, за да можем да сравним какво работи и какво не.
Мисля, че това видео показва много от това, което е съществено за нас като учителипо начин, който ни помага да разберем и после да помогнем на по-широката ни общност да разбере за какво е всъщност цялата тази сложна работа. Мисля, че това е начин да покажем и илюстрираме нещата, които не можем да превърнем в план за урок, нещата, които не можем да предадем чрез стандарта, нещата, които не можеш понякога да предадеш и в учебник по педагогика.
Добре, хайде, пожелавам на всички приятен уикенд. Ще се видим по-късно.
[Всяка класна стая може да изглежда така]
(Aплодисменти)
Бил Гейтс: Един ден ние искаме всяка класна стая в Америка да изглежда така. Но все още имаме много работа. Диагностицирането на областите, в които учителя се нуждае от подобрение, е само половината от битката. Трябва също да им дадем инструментите, от които се нуждаят да работим върху наученото. Ако научите, че се нуждаете от подобрение в начина, по който преподавате дроби, трябва да можете да гледате видео на най-добрия учител по света, преподаващ за дроби.
Така че изграждайки тази пълна обратна връзка за учители и система за подобрение няма да е лесно. Знам например, че някои учители няма веднага да одобрят идеята за камера в класната стая. Това е разбираемо, но нашия опит с МЕП показва, че ако учителите ръководят процеса, ако те сами събират видеоматериалите в класната стаяи те избират уроците, които желаят да предоставят, много от тях ще участват с удоволствие.
Изграждането на тази система ще изисква значителна инвестиция. Нашата фондация оценява разходите на до пет милиарда долара. Това е голяма сума, но разгледано в перспектива е по-малко от два процента от това, което харчим всяка година за учителски заплати.
Въздействието на нашите учители би било феноменално. Най-сетне ще имаме начин да им даваме обратна връзка, както и средствата да работим въз основа на нея.
Но тази система ще има дори и още по-важен ефект върху нашата икономика. Тя ще ни постави на пътя към увереността, че всички наши ученици имат отлично образование, и могат да намерят кариера, която е удовлетворяваща и добре платена,и имат шанс да изживеят мечтите си. Това не само ще ни направи по-успешна страна.Това също ще ни направи по-честна и справедлива страна.
Аз съм въодушевен от възможността да дадем на нашите учители подкрепата, която те искат и заслужават. Надявам се, вие също.
Благодаря ви.
(Аплодисменти)
Източник:
© TED Conferences, LLC

ВИДЕО: http://www.ted.com/talks/lang/bg/bill_gates_teachers_need_real_feedback.html

 

 
 
Цитат-формат (Suggested Bibliographic Citation): 

Гейтс, Бил. Учителите се нуждаят от истинска обратна връзка // Медии и обществени комуникации. Изд. УНСС; Алма комуникация. 2013, №18. Available from: www.media-journal.info
 
 

 

дата на публикуване: 15.10.2013, Вторник, 09:24
прочетена: 6886 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: