Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
21 Юли 2024 г., Неделя

Медии

Принтирай E-mail

Катедрата на ЮНЕСКО „Медии и обществени комуникации“ навърши 15 години

Брой 53 / Януари 2023 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

 

По повод 15 години от създаването на катедра „Медии и обществени комуникации“ – УНСС и придобиването на статут на катедра на ЮНЕСКО „Медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие“ беше представена колективната монография „Медийна грамотност“. Форумът бе открит от доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедрата. Официално приветствие от академичното ръководство на университета поднесе ректорът проф. д-р Димитров.
„Ние успяхме да защитим своето присъствие в образованието по медии и обществени комуникации, журналистика, връзки с обществеността, културни индустрии и продуцентство. Може да се похвалим с качествено развиване на професионално направление обществени комуникации и информационни науки в УНСС“, каза доц. Ангова.По повод 15 години от създаването на катедра „Медии и обществени комуникации“ – УНСС и придобиването на статут на катедра на ЮНЕСКО „Медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие“ беше представена колективната монография „Медийна грамотност“. Форумът бе открит от доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедрата. Официално приветствие от академичното ръководство на университета поднесе ректорът проф. д-р Димитров.
„Ние успяхме да защитим своето присъствие в образованието по медии и обществени комуникации, журналистика, връзки с обществеността, културни индустрии и продуцентство. Може да се похвалим с качествено развиване на професионално направление обществени комуникации и информационни науки в УНСС“, каза доц. Ангова.
 
„За тези години катедра „Медии и обществени комуникации“ се утвърди като един от най-авторитетните стожери за развитие на журналистиката и медийната култура в страната. Вие доказахте, че катедрата има не само образователна мисия, но и мисия да възпитава знаещи и мислещи хора, които с професионализъм и развитото чувство за справедливост да отразяват обществените събития или да работят като ПР специалисти. Пожелавам на катедрата все така да бъде предпочитана от най-добрите кандидат-студенти и в нея да се обучават талантливи и амбициозни млади хора.“, каза в словото си проф. Димитров.
Той сподели, че се чувства почти като част от катедрата, тъй като почти всеки ден контактува с медиите, а през 1984 г. е публикувал и статии във вестник „Икономист“. „Всички имаме нужда от обучение по медии и комуникации, защото е много важно какво ще кажем и как ще го кажем“, допълни Ректорът.
 
 
Доц. д-р Стела Ангова открои в началото значимите постижения, които катедрата е постигнала за тези 15 години, както и дейността, свързана с медии и комуникации в УНСС, преди катедрата да е създадена:
15 години катедра „Медии и обществени комуникации“, но според архивите още от
1982 г. в УНСС има икономическа журналистика и може да се каже, че катедрата е наследник на катедра „Икономика, организация и управление на извън производствената сфера“, впоследствие катедра „Управление на социално-културните дейности“;
За 15 години са обучени около 1500 студенти;
За 15 години – десетки успешно завършили проекти по важни научно изследователски теми, университетски и международни, проекти по „Хоризонт 2020“ и по Еразъм+;
За 15 години – изградена стабилна партньорска мрежа с европейски университети и с университети в България, както и със средни училища;
20 години от създаването на специалност „Икономика на масмедиите“ – това е първата медийна специалност, сега се казва Медия икономика“;
100 години от първия вестник на Свободния университет за политически и стопански науки /негов наследник е сегашният вестник на УНСС/, в чието списване активно участва катедрата чрез преподаватели и студенти;
От 2022 г. катедра „Медии и обществени комуникации“ придоби статут за катедра на ЮНЕСКО по медийна и информационна грамотност и културни политики за устойчиво развитие.
Автори на мащабното научно изследване, определено от специалистите като първо по рода си в българската медийна среда, са преподаватели от катедрата - доц. д-р Светла Цанкова (ръководител на проекта), доц. д-р Стела Ангова, гл. ас. д-р Мария Николова, гл. ас. д-р Иван Вълчанов, гл. ас. д-р Илия Вълков, д-р Георги Минев и доц. д-р Мартин Осиковски. Рецензенти са проф. д.н. Любомир Стойков и доц. д-р Валентина Георгиева , СУ „Климент Охридски.
 
 
„От 44 години трудов стаж 20 години имам в УНСС и помня едни вълнуващи, градежни години“, каза проф. д-р Петко Тодоров, доайен в създаването на журналистическите специалности в УНСС. Той припомни, че още преди катедрата „Медии и обществени комуникации“ да се учреди е бил създаден сектор „Медии“ към катедра „Управление на социално-културните дейности“, която е възпитавала добри професионалисти в областта на медиите и обществените комуникации. 
На честването на 15-годишнината от създаването на катедрата присъстваха и преподаватели от Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“. Те поднесоха поздравителен адрес от името на проф. Веселина Вълканова, декан на факултета, с който поздравяват колегите си от УНСС за годишнината и за доброто партньорство през годините. „Каузата за опазване и утвърждаване на качествено образование ни прави съмишленици. Не случайно съществуват дългогодишни традиции в съвместната работа и сътрудничество между факултета по журналистика и катедрата „Медии и обществени комуникации“. Пожелавам да продължавате да обучавате студенти в духа на най-високите професионални образователни стандарти“ – се казва в поздравителния адрес, прочетен от проф. д-р Николай Михайлов.
Поздравителен адрес поднесе и доц. д-р Борислав Арнаудов от катедра "Икономика на транспорта и енергетиката" в УНСС и специална юбилейна монета като подарък от катедрата. В представянето на монографията „Медийна грамотност“ се включи целият авторски колектив, работил в продължение на три години по нея. Монографията е резултат от научен проект, финансиран от УНСС, в периода 2019-2022 г. Част от темите и текстовете в книгата са допринесли за удостояването с името „Катедрата в ЮНЕСКО“. Издадена е от Издателски комплекс – УНСС.
Рецензентът на книгата е проф. д.н. Любомир Стойков, доайен в катедрата. Той направи подробен анализ на монографията, която оцени като – „уникална, забележителна, модерна“, написана от „отбор-мечта“. „В резултат на тази книга престъпленията рязко ще намалеят“ – каза проф. Стойков и обясни, че неговият извод е следствие на аксиомата, че „действия, лишени от знания, са престъпления.“
 
 
Медийният експерт проф. д-р Маргарита Пешева, бивш председател на СЕМ, беше гост на честването и определи монографията като „Първото си по рода задълбочено медийно изследване, което се появява в България.“
 
 
Екипът подробно представи всички изследвания по монографията, резултатите и изводите, които са направили. Проф. д-р Матилда Александрова-Бошнкова, зам.-ректор по учебната дейност, председателят на контролния съвет проф. д-р Даниела Фесчиян, проф. д-р Блага Благоева, ръководител на катедра "Политология", доц. д-р Елена Симеонова, заместник-декан по учебната работа на Факултет "Международна икономика и политика", доц. д-р Мария Воденичарова (зам.-декан на факултет „Икономика на инфраструктурата“), доц. д-р Деница Горчилова (ръководител катедра „Публична администрация“), доц. д-р Александър Вълков, журналисти и студенти поздравиха колегите си и изразиха одобрение, че годишнината се отбелязва именно със сериозен научен труд.
   
Фото: БТА / УНСС
 

 

дата на публикуване: 18.02.2023, Събота, 18:27
прочетена: 1315 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: