Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
21 Юли 2024 г., Неделя

Журналистика

Принтирай E-mail

Папа Франциск за журналистическите прегрешения

Брой 55 / Октомври 2023 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

                               Първият грях на журналистиката: дезинформацията и фалшивите новини

 

 
Дезинформацията и фалшивите новини, тиражирани от част от медиите са "първия грях на журналистиката", заяви папа Франциск. Той открои общо четири прегрешения на съвременните медии като сред тях е и “любовта към скандала”. Предстоятелят на Римокатолическата църква призова за повече отговорност особено в "драматичната ситуация", през която преминава Европа заради войната в Украйна.
 
Първият грях
"Дезинформацията е първият от греховете, от грешките - да го кажем така - на журналистиката", каза предстоятелят на Римокатолическата църква по време на аудиенция във Ватикана за връчването на журналистическа награда в присъствието на италиански журналисти.
Според Светия отец греховете на журналистиката "са четири": "дезинформацията, когато един журналист не информира или дезинформира; твърденията без доказателства; клеветата... и любовта към скандала".
 
Манипулации за насочване на обществото
"Например манипулациите от страна на хора, които разпространяват фалшиви новини от интерес, за да ориентират общественото мнение (в определена посока), ме безпокоят", заяви папата. Той призова за отговорност в "драматичната ситуация, през която преминава Европа, с продължаването на войната в Украйна"., посочва БТА.
"Надявам се да бъде дадено място на гласовете на мира, на тези, които са ангажирани с прекратяването на този, както и на толкова много други конфликти", каза в заключение Франциск.

 

Талантлив комуникатор, 86-годишният папа аржентинец, който има планирано посещение в Монголия следващата седмица, даде множество интервюта, откакто седна на престола на Свети Петър, отбелязва АФП. Агенцията определя Франциск като доста по-многословен и комуникативен от неговия предшественик Бенедикт Шестнайсети.
 
Източник: Mediapool.bg
 
Б.р. Заглавието е на редакцията. 
 
 
Цитат формат (Suggested Bibliographic Citation):
 
 
Папа Франциск за журналистическите прегрешения. Изд. УНСС; Алма комуникация. 2023, № 54. ISSN 1313-9908. Available from: [https://media-journal.info/?p=item&aid=462]
 
 
 

 

дата на публикуване: 17.10.2023, Вторник, 11:17
прочетена: 2131 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: