Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
13 Юли 2024 г., Събота

Отзиви

Принтирай E-mail

Китайска премиера на българска книга в Пекин

Брой 6 / Май 2010 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Триезичното издание  „България – Китай. Културен туризъм” представи   доц.  д-р Соня Алексиева в българското посолство по случай 24 май

 

Summary:

До Китай пътува доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на НБУ,  която представи там последната си книга си „България – Китай. Културен туризъм”. По покана на извънредния и пълномощен посланик на България в КНР  Н. Пр. Георги Пейчинов, авторката гостува на българското посолство в Пекин за Деня на славянската писменост, където  24 май беше посрещнат с много гости от българската общност, китайски българисти и студенти.

 

С. Алексиева беше представена пред десетките гости от Н.Пр. Георги Пейчинов, който подчерта, че се надява „този успешен издателски проект да продължи и в един интензивен туристически обмен между двете страни”. Заедно с книгата си, от името на г-н Иво Маринов, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма, доц.  д-р Соня Алексиева връчи на посланик Пейчинов реплика на златен киликс - античен съд от IV век пр. н. е., намерен на могилата „Голяма Косматка” през 2004 г. Подаръци с логото на България получиха и китайските преводачи на изданието.

 

         Какво още можем да научим, извън стандартната информация, за Китай и България чрез културния туризъм, един от най-известните и най-предпочитаните  видове туризъм в света?”. С този въпрос започва първата страница на едно нестандартно пътуване между кориците на една нестандартна книга.

 

        „България – Китай. Културен туризъм” на доц. д-р Соня Алексиева, предлага точно това: едно интересно и пъстро пътуване към древната история и култура на двете страни. Изданието дава възможност за паралелно опознаване на Китай и България в двете части на книгата, обединени от голямата тема за културния туризъм. В тях достъпно и популярно се представят десетки събития, обекти и факти от културно-историческото наследство и съвременната култура на двете страни. В стила на авторката, посветила стотици страници на теорията и практиката на културния туризъм, са представени някои от най-интересните факти в културния туризъм на Китай и България. 

 

         За първи път в Европа се издава подобна илюстрована книга на три езика: български, китайски и английски. Изданието е посветено на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България и доказва необходимостта от още по-тясното им сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.

           Книгата е резултат от дълга и трудна проучвателна работа, в която са участвали много експерти, специалисти и истински приятели на двете страни. Великолепният дизайн и оригиналното й оформление е дело на РА „ФИЛ”. Двете  части на книгата се обединяват и от уникалните лични колекции на Борис Калинков, Константин Угринов, Николай Пенев, Лидия Петрова, Любомир Илиев и Николай Лильов, с автентични снимки, архивни пощенски картички и марки. За първи път се публикуват и интересни снимки от Китай и България. Всички те надграждат текста и допълват неговите послания към читателите.

 

           А те са две: на първо място, да се представи популярно и интересно историята и културата на тези страни и да се разкаже за някои от самобитните им традиции, обичаи и занаяти. На второ място, изданието провокира читателите, които вече са „отворили вратата” към тази необятна информация, да продължат да търсят нови знания и да откриват своя път към Китай и към България. Книгата е написана така, че да спечели не само Интернет – поколението, но и всички, които оценяват силата на думите, допълнени от илюстрациите и обратно – силата на илюстрациите, допълнена от думите…

 

Авторката споделя, че успешната едногодишна работа по написването и изработването на изданието е резултат от съдействието и изключителната помощ на посолството на КНР в Р България, на дирекция „Азия, Австралия и Океания” на Министерството на външните работи, на Държавната агенция по туризъм и на Институт  Конфуций.

 

дата на публикуване: 15.06.2010, Вторник, 22:54
прочетена: 4151 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 1 коментара
дата на публикуване: 30.11.-1, 00:00
Соня,чета и се радвам за теб! Поздрав от Париж! Димо Райков : dimoraikov@yahoo.fr

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: