Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
13 Юли 2024 г., Събота

Отзиви

Принтирай E-mail

"Самарът на Санчо" - социални и икономически рефлексии

Брой 6 / Май 2010 г.
Медии и обществени комуникации

Доц. д-р Цветан Кулевски

Резюме:

Summary:

 

Излезе от печат новата книга на нашия колега доц. д-р Петко Тодоров, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации” при факултет по „Икономика на инфраструктурата”.
На пръв поглед, както самият автор твърди, това е хроника на изминалото време през последното десетилетие.
Петко Тодоров ни представя избрани икономически, социални и политически аналитични рефлексии.
В действителност, произведението има дълбок конткст, даващ отговор на горещи въпроси от типа: Какви страсти бушуват в нас? Каква е властта, когато всичко е „за продан”?
Рефлексията на автора за „властта” е като „libido dominandia”. За него властта е ту „почест”, ту „подаяние”. Сигурно е бил прав Сенека, когато е написал, че „робството държи малцина, но мнозина се държат за робството”!
Често властта се „гнезди” в самите думи. Въпросът, който Петко Тодоров си задава е: При какви условия и по какъв начин думите са способни да се освободят от всяка „воля към овладяване”?
Ние, земните и обикновени хора, мислим за властта като за едно-единствено нещо: от една страна, са на лице онези, които притежават власт, а от друга – тези които не притежава власт. И сякаш твърдо вярваме, че властта е единна и една. А какво би станало, ако узнаем, че тя е множествена. Ами, ако „властите” са много, като „бесовете”?
Навсякаде, от всички страни, ни обкръжават всевъзможни „лидери”, тежки бюрократични „апарати”, групи за „натиск”. Не минава ден, без да е прозвучал „гласът на превъзходството”...
На тези и на други „тежки въпроси” от нелекото ни ежедневие, се опитва да отговори Петко Тодоров. Нека го последваме, четейки и препрочитайки неговите икономически и социални рефлексии! Нека се „качим” на самара на Санчо!...

 

дата на публикуване: 20.06.2010, Неделя, 21:32
прочетена: 4483 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: