Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
21 Май 2024 г., Вторник

Практикум

Принтирай E-mail

Наука от първо лице

Брой 12 / Януари 2012 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

Много от днешните научните конференции печално са се превърнали в досадни събития, на които изследователите високопарно се конкурират с дължината на презентации и студии или с броя доведени „по задължение” студенти. А смисълът от представените материали - активна дискусия с решения и алтернативи, е оставен на произвола на случайното любопитство.

„Академичен форум за обществена наука”, или АФОН, е всичко това, което конвенционалната научна конференция не е. И въпреки, че тази година бе едва второто му провеждане, Академичният форум е вече значима проява в сферата на българската обществена наука.
В концепцията на форума са залегнали два основни аспекта. От една страна, АФОН не е конференция с еднообразно представяне на изследвания, а начин представените трудове да бъдат реализирани в рамките на оживени и динамични дискусии. И от друга, Академичният форум има мисия - създаването на модел за публичност с активен диалог между учени.
Тоест, форумът е една огромна сцена, на която студенти, докторанти и млади и утвърдени учени могат свободно да се срещнат и общуват, обменят опит и наблюдения, изложат своите перспективи. Така млади учени и доказали се експерти имат пълноценна възможност да представят различни гледни точки, обсъждат използвани научни подходи и методи, да определят позициите си и възможните решения на проблемите, с които са се сблъскали в своята изследователска дейност.
И не на последно място – АФОН е свободна трибуна. На нея няма да бъде чут само гласът на учени и експерти. Всички присъстващи имат правото да се изказват и задават въпроси, да провокират научен обмен и обогатят провежданата дискусия.
Първият форум
Първият АФОН се проведе по инициативата на група преподаватели от Университет за национално и световно стопанство на 26 и 27 ноември 2010 г. и категорично надмина очакванията, дори на носителите на идеята проф. д.с.н Михаил Мирчев и д-р Катя Михайлова. За два дни общия брой посетители надхвърли 200, сред тях утвърдени научни изследователи, млади учени, докторанти и студенти.
Рамката на първия Академичен форум бе под наслов „Глобализация и криза: Социално-икономически проекции и предизвикателства”. Провокативна тема, развиваща се в реална лаборатория – ситуацията на глобална икономическа и ценностна криза.
Така освен научна издържаност и актуалност, в дискусиите се развиваше наука от първо лице –нагледно доказана и достъпна. В диалога по време на отделните сесии живо участваха както панелисти, така и студенти и докторанти.
Симбиозата от многоканалната комуникация бе показателна за успеха на АФОН ‘2010. Участниците изразиха високо удовлетворение от взаимното изслушване, уважение и обсъждане. Чувството за добре свършена работа провокира и желанието форумът да бъде превърнат в ежегодно събитие.
С младежки импулс
Очаквано, АФОН `2011 бе логично надграждане над предшественика си. Тоест, от една страна, основен акцент бе приемственост на моделите за научен диалог и за структурно-градивен диспут. Тази последователност си личеше както в откриващите речи на д-р Катя Михайлова и Марк Майнардус, ръководител на фондация „Фридрих Еберт", бюро България, така и в дискусионните сесии. И от друга, чрез ориентацията към младите автори, АФОН даде на студенти и докторанти не само сцена за научна изява, но и стимул, насърчаване за развитие на наука.
Младежкият АФОН ‘2011 се проведе в рамката на два панела, обединени от тематиката „ИЗбори по време на криЗА”. Именно президентските и месни избори 2011 предлагаха условията на реална лаборатория с многообразие от изследователски материал в ценностен, икономически и политически аспект. Това интердисциплинарно поле бе провокирало 49 млади учени. От тях общо 19 представители от УНСС, ЮЗУ, ВТУ, НБУ, БАН и гимназия „Петко Рачев Славейков" – Кърджали бяха получили научна рецензия и представиха своите проучвания и наблюдения.
Презентираните разработки обхващаха въпроси като законово-правна рамка на изборите, аспекти в доверието към националните и европейските институции, RP стратегии и политическа харизма, метаморфози на властта и медийни манипулации, както и условията на изборните кампании в различни общини. Някои от панелистите представиха анализи от първо лице, като Аркади Шарков и Веселин Мавродив от УНСС, прекарали изборния ден като наблюдатели съответно в София и Козлодуй, Николина Генчева, участвала в кампанията на БСП Ямбол. Люба Спасова от БАН пък беше проследила изборната кампания в Дупница.
Приятна изненада за научните среди бе участието на ученици от гимназията „Петко Рачев Славейков", град Кърджали. Непълнолетието по закон не им попречи да изразят гражданската си позиция. Учениците представиха реферативни есета и засегнаха сериозни теми като смисълът от гласуването, нуждата от отговорни политици и изборите за местна власт в Кърджали.
Отвъд полето на безинтересното
Най-ценното постижение на АФОН ‘2011 бяха двете дискусионни сесии. В тотален разрез с фона на младежко нехайство, младите модератори, панелисти и участници разсъждаваха и обсъждаха заедно, в структура, взаимно обогатявайки гледните си точки. Истинско удоволствие бе да се наблюдава ентусиазма, с който участниците подхождаха към същността на изникналите проблеми и намирането на качествени алтернативи. Като претърпелия съществено обогатяване въпрос за законово-правната рамка на изборите, подготвен от Димитър Сивков от УНСС. Или факта, че Николай Балтов от ЮЗУ разшири обхвата на теорията си за харизмата на политическите фигури. Или многобройните констатации за политически гафове в кампании в София, Бургас, Пловдив, Ямбол, Кърджали и предложените решения.
Всъщност участниците останаха толкова доволни и заинтригувани от дискусиите, че предпочетоха да продължат с разискванията и в кафе паузите. Акт, недвусмислено доказващ успеха на АФОН ‘2011 сред младите изследователи.
Малко преди края. На кого да благодарим?
На всички презентатори и участници в младежките дискусии!
Голямо благодаря на инициаторите и организатори на АФОН 2011!
Още по-голямо - на Университета за национално и световно стопанство и Фондация „Фридрих Еберт” бюро България, за това, че подкрепят мисията АФОН!
В заключение
При едва второто си провеждане, но благодарение на нестандартния си конферентно-дискусионен подход, АФОН е вече знакова научна проява. Защото форумът е начин да представиш значима и сериозна наука по лесен, достъпен и интригуващ начин, като едновременно ентусиазираш аудиторията и всички те разберат. АФОН е и възможност да се изявиш, обогатиш, създадеш нови контакти и положиш основите на успешна научна кауза. АФОН е средство, цел, похват, спойка.
На кратко, на едно базисно, фундаментално, дори абстрактно ниво, концепцията за АФОН се изчерпва с точно три думи. Академичният форум за обществена наука описва максимално това, което Стийв Джобс определяше като „Свързване на точките”.

Контакт (Contact):
e-mail: lexen91@gmail.com

дата на публикуване: 22.01.2012, Неделя, 15:05
прочетена: 7553 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: