Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
21 Юли 2024 г., Неделя

Журналистика

Принтирай E-mail

Златен плакет за списание „Медии и обществени комуникации”

Брой 12 / Януари 2012 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

 

Носителите на годишните награди на СБЖ за 2010 - 2011 г.

Високо признание за дейността си получи нашето електронно списание "Медии и обществени комуникации". На 22 март 2012 година Съюзът на българските журналисти връчи своите годишни награди за 2010 - 2011 години. Media-journal.info (сп. "Медии и обществени комуникации") бе наградено в категорията "Електронен сайт" и получи златен Плакет и грамота на СБЖ. Изпълняващата длъжността председател на Управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова, главен секретар на СБЖ, връчи наградата на главния редактор проф. д-р Любомир Стойков, автор на идеята и на концепцията на научното електронно списание. В своето слово проф. Стойков специално подчерта ролята и мястото на научната журналистика днес като изключителен фактор на доверие към медиите. Той изрази горещата си благодарност на редколегията и авторите на списанието, изтъквайки колективния принос за това признание.

          Част от призьорите на СБЖ (от ляво надясно) проф. д-р Любомир Стойков, доц.д-р Маргарита Пешева, Бойко Василев, доц.д-р Теодора Петрова, проф. дфн Милко Петров

Същата награда получи и другият авторитетен теоретичен сайт newmedia21.eu ("Медиите на 21 век") с главен редактор проф. дфн Милко Петров. Отличието беше получено от доц.д-р Теодора Петрова, декан на ФЖМК при СУ и доц.д-р Маргарита Пешева, член на международната редколегия на изданието. Със Златен плакет на СБЖ в категория „Книги“ беше наградено изданието „Америка – социалният тропик“ (ИК „Сиела“) на проф. дфн Милко Петров от ФЖМК.

Кои са останалите наградени и как премина церемонията ще научите от текста по-долу, който беше публикуван на интернет страницата на СБЖ:

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани. Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради....

Днес не са много местата и хората у нас , които ще посрещнат с открито сърце и ще поздравят сърдечно наградените си колеги или просто съграждани.

Обикновено все мърморим и търсим причина да посочим, че наградите не са за професионализъм или поради качества на творения, а заради... Затова е особено приятно да се наблюдава препълнената зала на СБЖ, когато се раздаваха годишните награди за перода 2010-2011 година.

И наградени, и аплодиращите ги журналисти не скриваха радостта си. Едните, защото са оценили по достойнство труда им и това е направено от нашата организация, а другите, защото оценките не само са справедливи, но и наистина са отражение на достижения в журналистиката за миналия период.

Наградените вече са известни, но е вълнуващо да слушаш благодарствените им слова и специално подчертаваната екипност в тяхната работа. Никой не пропусна да посочи, че дължи успехите си на колектив, на редактор-приятел, на колеги, които са създали подходяща творческа среда за добра журналистическа работа.

Дали ще говори Розалина Чернева от радио Шумен („Денят на совите”) или Бойко Василев от БНТ, те казват топли думи за екипа си и за слушатели/зрители, които са останали верни на предаванията им години. Не може човек да не повярва на Бойко, че в БНТ имат желание да правят качествена ,честна журналистика и да се надяват, че не големите думи или самохвални слова ще останат в душите на зрителите, а онова „съмнение”, което винаги ги държи в напрежение и е в основата на професионалните им предавания.

Трудно скри емоциите си и доайенът от БТА Светлозар Николов, докато Къдринка Къдринова от списание „Тема”, както винаги бе във форма и експресно изстреля думи за особената чест, с която я удостоява СБЖ, организацията, която издържа на всички изпитания и превратности на съдбата, но остана вярна на идеите и моралните ценности, с които са свикнали поколения журналисти.

Номинираният Георги Георгиев от в.”Дума” и Благовеста Цветкова от същия вестник запазиха повечето си думи за професионалната си дейност, докато Цветан Томчев се изкуши да напомни колко малко хора в България знаят за големите постижения на нашите фоторепортери през последното столетие и дори сега, как не намират отражение в медиите наградите, наши и чужди, на изявени фотожурналисти и именно затова е сътворил книгата си ”Големите фоторепортери на България 1960-1989 година”.

Владимир Кузмин, кореспондент на „Росийская газета”, номиниран от Клуб на чуждестранните журналисти, благодари за творческата среда, която намира в страната ни и разбирането, когато пише по начин, който може и да не се споделя от някои читатели.

Проф. Милко Петров, Весел Цанков и Иван Ангелов са сред щастливите носители на награди номинации за книгите си, които са принос в стойностната литература, независимо дали са на научна или друга тема. Особено трогателни са думите на Благой Бекриев, кореспондент на Нова телевизия, Пловдив, награден за бързата му и професионална реакция при отразяване на събитията в Катуница, които според него се дължат на подкрепата на колегите с дългогодишен опит, от които се е учил и продължава да се учи.

Росинка Проданова от Благоевград счита, че наградата за материал в регионална медия просто я задължава да продължи работата си в екипа, който я вдъхновява за творчество, а номинациите на Newmedia21.eu и Media-journal.info предизвикаха вдъхновени слова на доц. Маргарита Пешева, проф. Любомир Стойков и Теодора Петрова, които не само са уверени в полезността на електронните си сайтове, но считат, че те са особено ценни за студентите, за младите хора.

Българските медии в чужбина са оценени чрез в.”Български новини”, Гърция, а Бойка Атанасова, издателка на вестника, беше категорична, че благодарение на този вестник, както и наскоро излезлия подобен в Кипър са основни помощници за адаптиране на българите в тези страни към местните условия и порядки.

Почетната значка "Златно перо" на Тома Спространов, БНР, беше посрещната с аплодисменти, защото неговият глас звучи в БНР повече от 50 години и почти всеки българин може да го познае, което е и най-голямата награда за журналиста.

Посмъртната награда на Милен Вълков, получена от неговия син, напомни , че този деликатен, честен човек, до последно бранеше интересите на СБЖ и загубата му и сега предизвиква болка в сърцата на колегите.

Тържественото връчване на наградите приключи с прочувствена реч на Н.Пр. Терасита Капоте , посланик на Р Куба в София, която връчи награда на Държавния съвет на Куба на Къдринка Къдринова за нейната дейност в обективното отразяване на събитията в далечната островна страна, както и за приноса й в информирането на нашето общество за съдбата на 5-имата кубинци, излежаващи дългогодишни присъди в затвор в САЩ, които са останали верни ва своето отечество.

Водещият тържеството Любомир Пеевски създаде допълнително настроение с остроумните си слова, а Снежана Тодорова не успя да скрие гордостта си от вдъхновението, което обхвана всички присъстващи колеги и желанието им за нови срещи и творчески контакти.

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=14496

Снимки: Sofia Photo Agency ; сп."Медии и обществени комуникации"

дата на публикуване: 22.03.2012, Четвъртък, 21:50
прочетена: 5648 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: