Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 50/ Януари 2022 г.
25 Май 2022 г., Сряда

Общество

Принтирай E-mail

Проблемът с безстопанствените кучета

Брой 13 / Април 2012 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

ПРОБЛЕМЪТ С БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА
РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛНО ЗА СОФИЯ ПРОУЧВАНЕ НА АГЕНЦИЯ АЛФА РИСЪРЧ
АПРИЛ 2012 Г.


 

Summary:

 

Проблемът с безстопанствените кучета стои в центъра на общественото внимание откакто човек загуби живота си след нападение от бездомни кучета в столицата - това показват данните от експресно, представително за София, проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, проведено по поръчка на Столична община. Изследването е направено в седмицата след трагичния инцидент с проф. Тачков, в разгара на публичния дебат за мерките, които общината и държавата трябва да предприемат.
Проблемът с безстопанствените кучета винаги е бил сред сериозните проблеми на столицата, но за пръв път оглавява класацията като измества традиционните - състоянието на уличната мрежа, трафика и чистотата. 82% от гражданите на София определят като тежък проблема с безстопанствените кучета. Остротата, с която хората поставят въпроса, изправя местната власт пред голямо изпитание, но едновременно с това дава ясна обществена подкрепа за по-твърди, устойчиви и подлежащи на контрол мерки за решаване на проблема.
Мерките, за които кметът на София Йорданка Фандъкова настоя пред Министерство на земеделието и храните, за намаляване на изискванията при строеж на приюти и отваряне на места за временно настаняване - се одобряват от около 3/4 от хората (съответно 73% и 77%).
Най-високо одобрение среща предложението за високи глоби за онези стопани на кучета, които изоставят любимците си или тяхното потомство (над 90%). Важно е да се отбележи, че гражданите, които имат домашни любимци, одобряват тази мярка още по-категорично (над 95%). На второ място сред най-одобряваните мерки, предложени от софийската управа, е осиновените кучета да се отглеждат в дома на осиновителя (88,1%). От същият порядък е и искането да се забрани със закон отглеждането на кучета на улицата (72% подкрепа от софиянци). Столичани са убедени, че проблемът с бездомните животни не е само софийски, а и национален. Ето защо искането за национална програма, е на трето място сред мерките, одобрявани с почти пълно мнозинство (85%). Сред притежаващите домашни любимци това мнение се застъпва от 94%.
Намеренията на кмета за ежемесечен публичен отчет на общинското предприятие “Екоравновесие” (отговарящо за безстопанствените кучета) се одобрява от 83,5% от гражданите. Силно е усещането сред хората за непрозрачност и злоупотреби в това общинско дружество.
Данните показват изключително високо одобрение (над 70%) по предложените от Йорданка Фандъкова мерки веднага след инцидента. Тези резултати свидетелстват, че в момента кметът разполага с подкрепата на столичани. В същото време гражданите искат да видят резултати за относително кратък период от време (най-често от 6 месеца до 1 година). Всяко отлагане във времето на въпроса би донесло негативи. Хората не вярват в мигновеното разрешаване на проблема, но настояват за адекватни, бързи и подлежащи на контрол мерки. Оттук нататък решаването на този въпрос ще се мери само по постигнатите резултати.
Въпреки че софиянци искат категорични и твърди мерки за справяне с проблема, по отношение на методите се наблюдава разпръсване на гласовете в различни посоки. Относително най-много са онези, които искат кучетата, които не намерят стопанин, да бъдат приспивани (35%).  Друга една трета залага на кастрацията. 22,6% - на прибирането в приюти, а малко под 10% - на осиновяването. Трябва да се отбележи, че подкрепата за всяка от тези мерки не зависи от това дали човек има домашен любимец или не.  68% от софиянци признават, че кастрацията и връщането на кучета на място не може да бъде единственият метод за решаване на проблема.
Евтаназията се подкрепя особено силно за агресивните кучета. 72% одобряват искането на кмета на София за агресивно да се счита всяко куче, което застрашава здравето и свободното придвижване на хората, а не само онова, което вече е ухапало човек.  81% от хората одобряват евтаназирането на кучетата от кв. Малинова долина.
В заключение може да се каже, че общественото мнение в столицата категорично очаква кметът Йорданка Фандъкова да разреши тежкия проблем с безстопанствените кучета. Факт е, че с първите си стъпки и мерки след инцидента, тя печели подкрепата на столичани. Тепърва обаче ще трябва да осигури подкрепата и на другите отговорни институции и да покаже резултати, при това - в обозримо бъдеще.
 
ПЪЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОУЧВАНЕТО МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ НА ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА НА АЛФА РИСЪРЧ:
 

 

дата на публикуване: 17.04.2012, Вторник, 15:41
прочетена: 3060 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: