Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
13 Юли 2024 г., Събота

Отзиви

Принтирай E-mail

Тайните на комуникацията и човешката душа

Брой 15 / Януари 2013 г.
Медии и обществени комуникации

Валерия Велева

Резюме:

Summary:

 

Познаваме проф. Любомир Стойков като властелин на модата, като преподавател, журналист, телевизионен водещ, ПР експерт, медиен познавач, а с книгата*, която днес ни представя, той се явява и като тънък познавач на човешката душа. И това е нещото, което силно ме впечатли в тези близо 200 страници на „Facebook комуникация“ * *.
 Без да има някаква строга конструкция, книгата е изградена по много интересен начин. Това са 31 виртуални есета, които проф. Стойков ражда с любов и свобода, а към тях са прибавени и 218 коментара на негови ревностни читатели. Всъщност това е новото в този жанр. Не за първи път ние държим в ръцете си книга от фейсбук статуси, но за първи път виждаме книга, която е изградена върху комуникацията на автора с читателите му. Знаем, че обикновено книгите се пишат в самота – тази книга не е писана в самота и искам да поздравя Любо за това, че той е имал смелост да изрече на глас какво мисли по различни въпроси, които вълнуват всеки един от нас, и които отекват и в неговото сърце.
В тази книга има много емоция, положителна емоция. Тя, както казва авторът, е писана с наслада. Тя е отворена за чуждото мнение. И още нещо - това е книга, писана от автор с изключително богата култура. Това е книга, която показва култура от класа. Това е книга, която носи висока информираност, в нея има безценна информация – за хора, както от света на бизнеса и на модата, така и за хора на перото, на изкуството, писатели, режисьори... Често съм се учудвала как проф. Стойков събира и подрежда като в класьори в съзнанието си цялата тази огромна палитра от личности и техните истории, как намира винаги най-интересната случка и най-точната фраза, необходима му, за да подкрепи някоя своя мисъл, извод или съждение.
Безспорното достижение на книгата - обратна връзка с читателите, ги прави всъщност съавтори на проф. Стойков, тъй като много често техните отговори са по-дълги от неговите есета и понякога са даже по-интересни от тях. Този диалог е изключително интересен и в него откриваме новото амплоа на диктатора на модата у нас – умението му да разчовърка деликатно човешката душа, да накара читателите му да мислят в дадена посока, да спорят с него и по между си и ако в спора излязат от контекста на темата, много вещо Любомир Стойков ги връща отново в руслото на собствените му мисли и така (макар, че са в необятното поле на фейсбука) това се превръща в една обща контролирана емоция. Интересното е, че тази емоция е родена във виртуалното, но чрез книгата отново се връща в материалния свят, оживявайки в хартиен вариант. Любомир Стойков казва, че по този начин затваря спиралата, затваря кръга. Но аз смятам, че той и читателите му заедно влизат в една постоянно възходяща спирала на познанието, защото комуникацията им е отворена книга – хората могат да продължават да добавят в нея своите мисли и истории. Така този динамичен контакт става безкраен – както в натрупването на познанието, така и в разширяване обсега на авторите-читатели..
Бих искала да ви представя темите, с които всеки един от нас в ежедневието си се сблъсква: любов и пари, вярност и изневяра, слабостта, носталгията, омразата, страхът, щастието.
Безспорно най-силно впечатление ми направи неговото критично есе за днешният елит. Изненадах се, обаче, че то е предизвикало много повече коментари, отколкото темата за ревността и за любовта. От това аз, като политически журналист, си правя извода, че проблемите на обществото днес, налагането на псевдоличности като някакви първенци на нацията, ни вълнуват много повече, отколкото вечните проблеми на любовта и на ревността. Явно, че този отчаян свят, в който хората са с оголени сетива, с които долавят всеки стон на неправда, жест на неравнопоставеност, израз на фалш и лицемерие, свят, който ни пречи да живеем достойно и който вече не ни харесва, страшно много ни вълнува. Това показва жизнеността на създаващото се гражданско общество у нас.
На няколко места Любомир Стойков твърди, че това са неговите невчесани мисли. Аз искам да го поправя – това са много вчесани мисли и те са много правилно и старателно вчесани, защото след коментарите той продължава да спори със своите читатели, докато разчопли докрай тезите и позициите им.
Накрая искам да ви върна всички, уважаеми дами и господа, към 1982 година, когато Любомир Стойков все още не беше професор и не беше толкова известен – годината, в която издаде първата си книга „Чаровната диктаторка”. Не знам дали мнозина си спомнят за тази книга и за бума (забележете времето - 1982-ра, тоталитарния период, когато да се говори за висша мода беше просто кощунство). Спомням реакцията тогава на партийната върхушка, спомням си неговите вълнения и сега си направих сметка, че за тези 30 години – времето от „Чаровната диктаторка”, която беше книга за тайните на модата, проф. Стойков мина през тайните на комуникацията, а с последната си книга си вникна в тайните на човешката душа. И искам да му кажа, че с тази именно книга той става „чаровният диктатор” – диктатор на нравите, на познанието, на начина на общуване, на културата, на етикецията и на нещото, от което ние всички можем да се поучим – правилата за живеене в един общ свят, които трябва да се научим да спазваме!
Благодаря ти много, приятелю, за тази книга! Надявам се, че няма да е последна. Надявам се, че ще продължиш по същия начин да водиш своите читатели във фейсбук пространството. Една от твоите читателки беше казала, че твоите есета са като малки перли в необятното поле на фейсбук. Много е права. Честито!
_________
* Стойков, Любомир. Facebook комуникация: Виртуални есета и коментари. Ред. [с послеслов] Милена Цветкова. София: Алма комуникация, 2012. 216 с.
** Слово на Валерия Велева на премиерата на книгата на Любомир Стойков „Facebook комуникация” – Галерия “Юзина”, София – 28 ноември 2012 г.

 

дата на публикуване: 24.01.2013, Четвъртък, 20:48
прочетена: 6075 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: