Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 56/ Февруари 2024 г.
19 Април 2024 г., Петък

Журналистика

Принтирай E-mail

Алиса Милър споделя новините за новините

Брой 16 / Април 2013 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

TED2008
Алиса Милър споделя новините за новините
04:29 Posted: May 2008 Индекс 45
Алиса Милър, ръководител на "Пъблик Рейдио Интернешънъл", говори за това защо - макар и да искаме да знаем за света повече от всякога - американската медия всъщност показва по-малко. Впечатляващи статистически данни и графики.
 

Summary:

Как новините оформят начина, по който виждаме света? Ето така изглежда светът. А ето така новините влияят на американския светоглед. Тази карта показва колко секунди са посветили, американските мрежови и кабелни новинарски служби са посветили на новини по страни, през февруари 2007-ма - само преди една година. Месец, когато Северна Кореа се съгласи да демонтира атомните си съоръжения. В Индонезия имаше огромни наводнения. А в Париж Междуправителственият съвет за климатични промени (МСКП) издаде проучването си, което потвърждава човешкия принос за глобалното затопляне. САЩ отчете 79% от общото покритие на новините. А когато извадим САЩ и погледнем останалите 21 процента, виждаме много за Ирак -- голямото зелено нещо -- и тук-там по нещо друго. Например - покритието за Русия, Китай и Индия, взети заедно, достига едва един процент.
Когато анализирахме всички новини и махнахме само една от тях, ето как изглеждаше светът. А коя беше новината? Смъртта на Ана Никол Смит. Тази новина засенчи всички държави освен Ирак и получи 10 пъти повече покритие от доклада на МСКП. Цикълът продължава; както знаем, Бритни заема твърде важно място напоследък.
Е, защо не чуваме повече за света? Една от причините е, че новинарските мрежи намалиха броя на чуждестранните си офиси наполовина. Като се изключат мини-офисите на Ей Би Си от по един човек в Найроби, Ню Делхи и Бомбай, няма офиси на новинарски мрежи в цяла Африка, Индия и Южна Америка - места, които са дом за повече от два милиарда души.
Всъщност, да излъчваш новини за Бритни е по-евтино. Тази липса на глобално покритие е толкова по-обезпокоителна, когато виждаме къде ходят хората за новини. Местните телевизионни новини са силно разпространени, и за съжаление посвещават едва 12 процента от времето си на международни новини.

Ами мрежата? Най-популярните сайтове за новини не са много по-добре. Миналата година Пю и Катедрата по журналистика в Колумбийския университет, анализираха 14-те хиляди новини, появили се на първата страница на Google News. И всъщност те покриват същите 24 събития-новини. Подобно проучване на електронното съдържание показва, че голяма част от глобалните новини с американски произход са рециклирани истории от кореспонденти на АП и Ройтерс и са представени в контекст, който не позволява на хората да разберат връзката си с тях.
Всичко това накуп би могло да обясни защо днешните дипломанти от колежи, както и по-слабо образованите американци, знаят по-малко за света, отколкото предшествениците им преди 20 години. И ако мислите, че това е просто защото не се интересуваме, ще сгрешите. През последните години американците, които казват, че следят отблизо глобалните новини през повечето време, е нараснал до над 50 процента.
Истинският въпрос е: дали този изкривен изглед на света е онова, което искаме за американците в нашия все повече взаимосвързан свят? Знам, че можем да се справим по-добре. А и можем ли да си позволим да не го направим? Благодаря.

ВИДЕО: http://www.ted.com/talks/lang/bul/alisa_miller_shares_the_news_about_the_news.html

дата на публикуване: 23.04.2013, Вторник, 21:14
прочетена: 4044 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: