Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
25 Юни 2024 г., Вторник

Медии

Принтирай E-mail

IN MEMORIAM: Проф.д-р Тодор Петев си отиде от този свят

Брой 25 / Октомври 2015 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

Напусна ни колегата и приятелят проф. д-р Тодор Петев! Една огромна загуба за нашата и световната култура, социология и журналистика; за медиите и за образованието по публична комуникация! Тъгувам за човека, който разчупи много канони и бариери в университетската и изследователската работа. Тъгувам и за приятеля, когото обичах (и ще продължавам да обичам), уважавах (и винаги ще уважавам)! Тошко Петев бе възхитителна натура – красив, засмян, витален, емоционален и безкрайно естествен човек. Незабравими са ми годините, когато заедно с него „деляхме” един и същи кабинет във Факултета по журналистика и в ароматната атмосфера на лулата му (с тютюн „Клан” или „Амфора”) сменяхме динамично и хлапашки темите за разговор – от нововъведенията в масмедиите, техниките на иновационно преподаване през родната комуникационна ситуация до изкуството, красотата, развлеченията и какво ли още не...За мен проф. Тодор Петев ще си остане един от еталоните за модерен и атрактивен учен и преподавател, всеотдаен колега, безценен приятел и скъп, наистина изключително скъп, учител за толкова много студенти, дипломанти и докторанти. Най-дълбоки съболезнования на семейството му! Дълбок поклон пред неговата памет!

Проф.д.н. Любомир Стойков

За малцината, които не знаят кой е проф. д-р Тодор Петев:
Социолог и изследовател на масовите комуникации, той беше учител на поколения журналисти и специалисти по връзки с обществеността и остави след себе си забележителни постижения в науката. Автор е на такива пионерски стойностни монографии и книги като: "Към социология на масовата комуникация" (1979), ,,Масовото общуване и личността” (1984 г.), „Комуникация и социална промяна” (2001 г.), „Теории за масовата комуникация” (2004 г.), „Комуникационната спирала - трансформации и конфликти” (2009 г.) и др., както и на сборниците: "Пъблик рилейшънс и новите медии" /съст. М. Златева и Т. Петев/, СУ "Св.Климент Охридски", ФЖМК, Катедра на ЮНЕСКО "Комуникация и връзки с обществеността", 2002; “Медии и пъблик рилейшънс: проблеми на образованието и практиката” /съст. Т. Петев и М.Златева/, ФЖМК на СУ, 2003; “Европейска интеграция и интеркултурна комуникация“ /съст. М.Златева, Т.Петев, О. Спасов/, ФЖМК на СУ, 2004;
„Публична комуникация, глобализация и демокрация” /съст. М.Златева и Т. Петев/, ФЖМК на СУ, 2006 и др.

Проф. Петев е един от най-авторитетните членове на редколегията на нашето електронно списание "Медии и обществени комуникации". Още в неговия първи брой през 2008 година той публикува забележителната си статия От Европа на нациите към Европа на културите, в която отбеляза проникновено: "Позитивното съчетание на четири публични ценностни доминанти като социална солидарност, социално съгласие, социална толерантност и прозрачно легитимно управление, искам да вярвам, ще поражда нови ефективни форми на колективна свобода в Обединена Европа. Мултикултурна Европа, в която социалната справедливост ще е резултат на ефективност, но ще бъде и обществен трамплин за постижения.".

Проф. д-р Тодор Петев е основател на катедрата на ЮНЕСКО “Комуникация и връзки с обществеността” във Факултета по журналистика и масова комуникация и декан на ФЖМК (1993 – 1995 г.). Има публикации във Франция, Румъния, САЩ и Чехия. Изнася лекции по връзки с обществеността при криза. Специализира в Полша и САЩ – Фулбрайт изследовател. Носител е на отличия на ЮНЕСКО, ИПРА, БДВО и Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Носител на наградата “PR легенда” от втория PR фестивал, организиран от Българското дружество за връзки с обществеността и асоциацията на имиджмейкърите “Имагинес” (2008 г.)

Другите за него:

Проф. д.ф.н. Милко Петров: "Бог да го прости, светла ще е паметта ни за него! Губим приятел, рицар на духа, учен, надарен с магическата способност да вдъхновява и обединява. Открояваше се сред  нискочелите, ялови и завистливи индивидуални честолюбия, с които се насели духовното ни пространство. Бди над нас, Тодоре! Светецът ти е воин, дано ни помогне в бъдещите битки!"

Проф. Тодор Танев: „Този човек беше слънце с това, че самият той се държеше слънчево толкова, колкото не съм виждал никога за своите 32 години от моя университетски живот. Той направи за журналистическия факултет повече, отколкото много други. Този човек остана докрай верен на университета. Остана верен на науката - неговите книги остават. Така че нека това християнско начало, което не се оспорва, че тялото си е отишло, а душата остава преди всичко в нашите души, този път да тържествува. Тодор Петев не е умрял”.

Весислава Антонова: "Това, което истински би продължило да го радва, когато ни гледа отгоре, е да следваме нещата, на които ни е учил и като преподавател, и като човек. За мен той ще остане и най-добрия декан на журналистическия факултет."

Рада Добриянова: "Беше красив, духовит, талантлив! Сбогом! Почивай в мир, Тодор Петев, приятелю!"

Д-р Валерия Пачева: "В живота си човек среща хора, които го привличат с харизмата – те са като слънца – просто искаш да си в орбитата им и да черпиш от светлината, силата, енергията и мъдростта им. Снощи си отиде моят професор – проф. Тодор Петев. Беше ми много повече от преподавател, беше един от най-умните, силни и щедри хора, които съм срещала. Благодарение на него, днес съм това, което съм. Показа ми посока, която не знаех, че съществува и ме поведе по път, по който не вярвах , че ще се справя."

Анелия Попова: "Поклон! Следата, която е оставил, ще го държи вечно жив в съзнанията..!"
 

дата на публикуване: 18.10.2015, Неделя, 18:12
прочетена: 4598 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: