Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 51/ Юни 2022 г.
09 Август 2022 г., Вторник

Отзиви

Принтирай E-mail

Принципи на журналистическото редактиране

Брой 34 / Януари 2018 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

 

 

  Доцент д-р Ефрем Ефремов от години се занимава със спецификата на журналистическото редактиране, като основен компонент в реализирането на медиен продукт. Той разглежда този процес като неотделима част от авторството на текстове, който надхвърля чувствително представата, че „редактор” е човекът , който следи за спазването на езиковите норми.
  Авторът изтъква, че основното при редактирането е поемането на публична отговорност за  информацията, качествата и внушенията на съответния текст или медиен продукт. Върху тази основа, той развива теоретичните си възгледи за „микро” и „ макро” редактирането, като дава много практически съвети за избягване на отделните типове често допускани грешки.
  Не е случайно, че книгата* има вече три допълнени и преработени издания. Ефрем Ефремов не се подава на изкушението за самоцелни публикации, а надгражда със знания и опит това, което на практика се е доказало във времето.
   В новата си книга, той разглежда детайлно два нови въпроса – за спецификата на редакторската работа в интернет, както и за връзката между издание и социални мрежи. Обърнал е специално внимание на проверката на информация, което е много важна аспект от работата на авторитетните медии, при потопа от непроверени източници в световната мрежа.
   Полезна част от труда му, е разработването на практически алгоритми за работата на редактора , което е плюс за професионално изкушените му читатели. Не е тайна, че съвременните тенденции са науката са насочени точно към този регистър – връзка на теорията на практиката и Ефрем Ефремов са съобразил с тях. Безспорно – богатият редакционен опит му помага в това отношение.
   Ново е и изследването му за правната култура на редактора, което е в неотделима връзка с принципното му разбиране за редактирането като отговорност. Авторът защитава тезата, че няма неограничена свобода на словото, че тя е ограничена и от разпоредбите в НК за „ обида” и „клевета” и всеки работещ в медия трябва да се съобразява с тях. Това е една нова изследователска ниша в комуникационната ни наука, която чака своите бъдещи изследователи. Ефрем Ефремов дава заявка да бъде такъв.
  Трябва да се отбележи и стила на книгата – четивен, но с своята научна стойност. Това я прави добро попадение не само за студенти, а и за всички, които професионално се занимават с журналистика.
___________

 

* Ефремов, Ефрем. Журналистическото редактиране. „Фабер“. Велико Търново, 2017.
дата на публикуване: 05.02.2018, Понеделник, 12:19
прочетена: 3942 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: