Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
13 Юли 2024 г., Събота

Медии

Принтирай E-mail

По-щастливи без Фейсбук

Брой 39 / Януари 2019 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

 Какво показват резултатите от най-ново проучване на Станфордския университет?

Summary:

   Хората, спрели употребата на "Фейсбук", стават по-щастливи и по-малко крайни в политическите си възгледи – това показва проучване на Станфордския университет, проведено сред 2844 потребители, деактивирали акаунтите си за четири седмици*.

Фотография: Associated Press

 
   Обратно на очакванията на учените, вниманието на хората не се прехвърля от "Фейсбук" на други приложения – те просто прекарват онлайн по-малко време и заместват социалната мрежа с гледане на телевизия или прекарване на време с роднини и приятели. След края на експеримента мнозинството от тях са склонни да ограничат или спрат употребата на "Фейсбук". Компанията има 2.3 млрд. активни потребители по целия свят, а през 2016 г. средно прекарваното време в нея е било около 50 минути дневно във "Фейсбук" и дъщерните ѝ "Инстаграм" и "Месинджър". "От телевизията насам никоя друга технология не е променяла толкова значително начина, по който хората общуват, получават информация и прекарват свободното си време", пишат авторите на изследването.
   В зората на разпространението ѝ първите проучвания се фокусираха върху позитивите от нея – улесняването и поевтиняването на общуването, както и възможностите за гражданска самоорганизация. Но с времето бе открита и негативна връзка между интензивната употреба на социални мрежи и личното усещане за щастие и психичното здраве. Самоубийствата и депресиите са се повишили рязко в същия период, в който скочи употребата на смартфоните и социалните мрежи, сочи публикуваната статия.
 
            Резултатите
   Деактивирането на "Фейсбук" е снабдило участниците с 60 минути свободно време дневно. Те не са променили навиците си за четене на новини от други източници и са прекарали около 15% по-малко време в информиране за текущите събития. Това ги е направило значително по-неинформирани, в същото време е намалило и поляризацията на възгледите им. Учените са открили "малки, но значителни" подобрения в чувството за добруване на участниците в експеримента. Числовото измерване на тези подобрения показва, че те имат между 25% и 40% от ефекта на посещаването на терапевтични сесии или други форми на грижа за психиката.
 
            След края на експеримента
   Участниците са съобщили на учените, че планират да използват по-малко "Фейсбук" в бъдеще и няколко седмици по-късно се оказва, че те са намалили употребата му средно с 12 минути в сравнение с контролната група. Те са били и по-склонни да отворят имейли с информация как да ограничат влизането в социални мрежи. 5% от тях са оставили акаунтите си деактивирани девет седмици след края на експеримента. Въпреки това мнозинството от участниците са отбелязали пред учените, че сега разбират по-добре и добрите, и лошите страни на социалната мрежа.
_________
 
* Заглавието е на сп. "Медии и обществени комуникации" - б.р.
 
 
Източник: "Дневник"
 

 

дата на публикуване: 02.03.2019, Събота, 08:57
прочетена: 3433 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: