Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
21 Юли 2024 г., Неделя

Медии

Принтирай E-mail

Застрашена е политическата независимост на българските медии

Брой 44 / Юни 2020 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

Европейската комисия представи днес (23 юли 2020 г. – б.ред.) няколко доклада от външни академични автори за състоянието на медиите в ЕС и държавите, които очакват да се присъединят към Общността. Документите разглеждат и положението на средствата за масова информация в България за 2018-2019 година (Monitoring Media Pluralism in the Digital Era. Application of the Media Pluralism Monitor in the Europian Union, Albania and Turkey in the years 2018 – 2019 – б.ред.). 

За нашата страна се посочва, че е сред няколкото държави от ЕС (заедно с Хърватия, Кипър, Унгария, Италия, Полша, Румъния, Словения, Испания, както и Албания), където съществува умерена опасност за свободата на изразяване и правото на търсене, получаване и съобщаване на информация. Сходни са данните по отношение на защитата на журналистиката. Документите продължават да разглеждат убийството на Виктория Маринова в Русе като извършено заради нейната работа и с отчитане на това, че последното й предаване е било насочено към разследване на злоупотреби с европейски средства.

България е сред 13-те държави, в които се наблюдава значителна заплаха за медийното разнообразие, както и сред 14-те, в които съществува голяма опасност от намеса на бизнеса и собствениците в редакционното съдържание. Според данните у нас се отчита висока опасност за политическата независимост на медиите. В нашата страна се наблюдава също висока заплаха от липса на достъп до медиите на малцинствени обществени групи.

Нашата страна е сред 18-те държави, където има умерена заплаха за правото на информация. Уточнява се, че у нас, както и в повечето от проверените държави, съществува необходимото законодателство за осигуряване на свобода на изразяване, но приложението му не е задоволително. България е сред държавите, където съществува висока опасност за изобличителите - онези, които подават сигнали за нередности, както и за физическата неприкосновеност на журналистите.
 
Според докладите нашата страна е сред изложените на най-висока опасност, свързана с разпределението на държавните средства за реклама. България, Румъния и Турция са единствените три държави в групата на изследваните страни от ЕС и кандидати за присъединяване, където независимостта на ръководителите на държавните медии е най-несигурна.
___________
 
* Заглавието е на редакцията.
 
Целият доклад можете да прочетете ТУК
 
 

 

дата на публикуване: 24.07.2020, Петък, 10:48
прочетена: 4581 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: