Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 56/ Февруари 2024 г.
21 Февруари 2024 г., Сряда

Общество

Принтирай E-mail

Нека бдим за свободата на словото

Брой 47 / Април 2021 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

 НЕКА БДИМ ЗА СВОБОДАТА НА СЛОВОТО, БЕЗ КОЯТО НЯМА ГРАЖДАНИ, А САМО ПОДАНИЦИ!

 

          По повод уволнението на доц. д-р Мартин Осиковски от УНСС

 

 

А П Е Л

 

 
          Цели 30 години след промяната, за съжаление, се оказва възможно един уважаван, авторитетен  и обичан преподавател в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) да бъде дисциплинарно уволнен, заради  публично  изказано мнение във Фейсбук и символично подаване на оставка от заеманите от него постове в Университета.
          Причината  е банална: среща на премиера на Република България Бойко Борисов с Ректорското ръководство на УНСС, проведена на територията на Университета на 2 април - само два дни  преди парламентарните избори на 4 април 2021 г. Тази среща е проведена в грубо нарушение на академичната автономия, която повелява, че Университетът не може да  се използва за  предизборна агитация без значение в полза на коя партия се провежда тя. Доц. д-р Мартин Осиковски  изказва личното си мнение във Фейсбук, с което изразява несъгласие Университетът пряко  да се използва за партийна употреба.
        Професионалната биография на  доц. д-р Мартин Осиковски  е  много  впечатляваща. От  10 години той  е преподавател в катедра "Медии и обществени комуникации" в УНСС. В професионалната област си е създал име и репутация на много ерудиран преподавател, който е уважаван и  обичан от своите колеги и студенти. Завършил  е  специалност "философия" в СУ "Св.Климент Охридски". Притежава магистърска степен по "медиавистика" от  Централно-европейския институт в Будапеща и докторат по история и теория на културата  от СУ "Св. Климент Охридски".
     Доц. д-р Мартин Осиковски е възпитаник на едни от най-престижните европейски университети - Хелзинският  университет,  Хайделбергският университет, Университетът "Рупрехт Карл" и Оксфордският университет. Той е научен  секретар на катедра "Медии и обществени комуникации" и главен секретар на УНСС по уеб комуникации.
          Доц. д-р  Осиковски е  полиглот и  известен  преводач. По ирония на съдбата, именно той  преведе известната книга "Аеропагитика" на Джон Милтън, в която се разглежда свободата на словото и печата. 
       Дисциплинарното уволнение на  доц. д-р Мартин Осиковски като преподавател, за публично оповестена от него професионална позиция е  абсурден акт, който ни  връща 40 години назад, когато партийната върхушка на тогавашната комунистическа власт уволни от Софийския университет трима уважавани преподаватели, заради тяхната смела гражданска позиция!
          Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин  Осиковски  е в разрез с ценностите и правата на човека и гражданина, които защитава Европейският  съюз. То е в противоречие с  ценностите, които отстоява "Европейската конвенция за правата на човека", както и с етичните стандарти, заложени в  редица директиви и препоръки на Европейския съвет и на Комисията, свързани с правото на изразяване на мнение и публична позиция, отстояване правата на всички граждани в обединена Европа.
          Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски е в грубо  нарушение  на основните права на гражданина, заложени в Конституцията на Република България, а именно: "Всеки има право да изразява мнение и да  го разпространява чрез слово- писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин" (чл.39, ал.1).
            Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски е в противоречие с правилата и ценностите, заложени в българското медийно законодателство, детайлно развити в чл.10 от "Закона за радиото и телевизията". Свободата на мнение е основополагащ принцип и в "Етичния кодекс на българските медии", в който се потвърждава, че: "всеки има  основното право на свобода на изразяване, достъп  до информация, защита на личното достойнство и неприкосновеността на личния  живот".

    Дисциплинарното уволнение на доц. д-р Мартин Осиковски, за огромно наше съжаление, само  потвърждава  непрестижното 112-то място на България по свобода на словото в класацията на Фондация "Репортери без граници"!

 

     С настоящия АПЕЛ се обръщаме се към проф. д-р Димитър Димитров – Ректор на УНСС, да преразгледа своето решение и да възстанови на работа доц. д-р Мартин Осиковски като университетски преподавател!
 

          Уважаеми  колеги, журналисти и граждани,

         Искаме да  напомним  мисълта на Аристотел, че: "Несправедливостта, извършена спрямо един от нас,  е вече заплаха за всички ни!"

         Затова нека бдим за свободата на словото, без която няма граждани, а само поданици!

   

БЪЛГАРСКА  АКАДЕМИЧНА  АСОЦИАЦИЯ ПО  КОМУНИКАЦИИ (БААК)
 
Председател на Управителния съвет:
проф. д.н. Милко Петров
Членове на УС:
проф. д.н. Любомир Стойков
проф. д-р Теодора Петрова
проф. д-р Маргарита Пешева
доц. д-р Стефан Серезлиев
доц. д-р Георги Калагларски
доц. д-р Светлана Станкова
дата на публикуване: 25.04.2021, Неделя, 01:12
прочетена: 2578 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: