Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
25 Юни 2024 г., Вторник

Практикум

Принтирай E-mail

Открито...без камера

Брой 1 / Декември 2008 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Summary:

“Най-трудното в едно журналистическо разследване е всичко онова, което трябва да свършиш до момента, в който се включва камерата” - разкри открито пред студентите по журналистика и масмедии от втори, трети и четвърти курс разследващата журналистка от БНТ Валя Ахчиева. По покана на катедра “Медии и обществени комуникации” тя дойде, за да се срещне очи в очи с бъдещите си колеги. Сдържано-емоционална, уверена и много откровена, журналистката повече от час разказва за това какво е да преборваш опасенията си и с победите си да убиваш чуждите страхове.

“Разследващата журналистика е опасна, призна Ахчиева, но предизвикателството е в това да стигнеш до истината”. Вълнуващото усещане за разплитане на ситуации задържа журналистката въпреки напрежението в професията. “Не си мислете, че можете да сте добри разследващи журналисти, без да четете закони”, подчерта Ахчиева. Пример за истински устремен професионалист, тя остави у студентите ясно и ярко впечатление за себе си – безкомпромисна пред несправедливостта и достатъчно смела, за да гледа хората в очите. 
“Сега съм ваша”, спокойно ни прикани за въпроси Ахчиева. И ни гледаше. Право в очите. За да ни научи, доколкото е възможно за час, на откровеност. “Защото честността е нещо много важно. Имах случай, в който един от героите на нашите разследвания се опита да ни манипулира, като се представи за жертва, а всъщност се оказа, че именно той краде парите на роднините си. Не е много приятно” - допълни тя.
Единствената реакция на студентите в залата беше мълчание... Не от онзи тип отегчена и неловка тишина, а от пълната с размисъл. Харизмата, опитът и абсолютната Откритост на Валя Ахчиева привлече към себе си всички присъстващи.
“Не допускам никой да се меси в работата ми. Никой не знае къде ходя и какво правя, каква е темата, кои са засегнатите страни. Дори в плана за снимачния ден пиша само “интервю в София” и толкова – това съм си го извоювала сама... с години!” - спомня си пътя до истинската разследваща журналистика Ахчиева. Изглеждаше сякаш участвала в много битки – с човешката глупост, с човешкото зло, с лъжата... Изглеждаше победител. Точно защото не е спряла да търси мръсните им скривалища. Намира ги. С бягане. “Да не забравя, спортувайте - с усмивка, но съвсем сериозно посъветва Ахчиева - един журналист трябва да може да бяга, защото не се знае кого ще трябва да гони... А изморят ли се хората от твоята настойчивост и “преследване”, всеки изплюва камъчето...”
Пълна с открития, с доказателства за тях и с 1001 наум, журналистката е осъзнала и мощната сила на микрофона – “той е по-страшен за хората и от пистолет”, убедила се е тя. 
Валя Ахчиева не е обикновен журналист. Тя създава усещане за себе си като за следовател, психолог, юрист, но най-вече за човек. Защото само истинските хора търсят истината - където и да е тя... 
“И - завърши шеговито Ахчиева – винаги когато ви е трудно в професията, си мислете, че в Швейцария е много скучно да си журналист...”


22.10.2008 г. Велина Симеонова, студентка втори курс в 
специалност “Журналистика и масмедии”

  Снимки: Ивайло Пеев, студент втори курс в 
специалност “Журналистика и масмедии”
 

дата на публикуване: 07.04.2009, Вторник, 11:42
прочетена: 4950 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 1 коментара
дата на публикуване: 30.11.-1, 00:00
That`s not just the best anwser. It`s the bestest answer! Име: Maralynn Email: capitolcity@shaw.ca

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: