Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
17 Юни 2024 г., Понеделник

Образование

Принтирай E-mail

Поколението Z подценява висшето образование

Брой 52 / Октомври 2022 г.
Медии и обществени комуникации

Резюме:

Лидерството, комуникацията и екипното мислене са много по-важни умения за над половината младежи от поколението Z, отколкото университетската диплома, и те не считат, че висшето образование е от значение за бъдещите директори. Това сочи на проучване #CtheFuture на световния лидер в областта на HR решенията Adecco Group, което се провежда за трета поредна година.
 

Summary:

Generation Z underestimates higher education

Leadership, communication and team thinking are far more important skills to over half of Gen Z youth than a university degree, and they don`t see a college degree as important for future CEOs. This is according to the #CtheFuture survey of the world leader in the field of HR solutions Adecco Group, which is conducted for the third year in a row.

 
 
В изследването са участвали 1685 младежи от поколението Z, голяма част от които са взели участие в традиционната инициатива "директор за един месец" на Adecco Group. 76% от участниците в проучването са на възраст между 18 и 30 години. Над 50% от респондентите са жени, 30% от анкетираните са записани в редовна форма на обучение, а 23% от тях са заети на пълен работен ден. Проучването изследва какви умения и качества ще трябва да притежават бъдещите лидери на ръководни постове, за да управляват ефективно в новата работна реалност, както и какви ще бъдат най-големите им предизвикателства.
На база на анализа се очертават 7 тенденции, които поколението Z идентифицира като бъдещето на работния свят.
 
Меките умения стават критично важни
През 2019 г. 69% от анкетираните в същото проучване споделят, че меките умения (soft skills) са по-важни от твърдите (hard skills) за бъдещите изпълнителни директори. Три години по-късно промяната на парадигмата е съвсем ясна. Най-новото проучване разкрива, че 82% от респондентите смятат, че меките умения са много по-важни за бъдещите лидери.
 
Най-нужно е екипното лидерство
Докато комуникацията, критичното мислене и емоционалната интелигентност се нареждат високо в списъка на основните меки умения, младите лидери недвусмислено класират управлението на хора и екипното лидерство като най-важното умение, което бъдещите лидери трябва да притежават.
 
Висшето образование губи силата си
Въпреки че висшето образование все още има стойност, нараства тенденция предимството на опита да тежи повече от степените на образование при оценката на доброто лидерство. Тази година 54% от анкетираните споделят, че не вярват, че бъдещите изпълнителни директори ще имат нужда от университетски дипломи, в сравнение с 49% миналата година.
 
Нови таланти стъпват на стабилен пазар на труда
Дори докато световната пандемия бушува, новите търсещи работа намериха много възможности за достъп до нова или първа работа. През 2022 г. почти две трети от участниците в проучването #CtheFuture декларират, че са успели да потърсят нови възможности за работа. Миналата година само 50% са се съгласили с това твърдение.
Това показва, че компаниите вече са се адаптирали към новия модел на работа и са станали доста по-гъвкави при привличането на таланти.
 
Гъвкавото работно време става правило
Пандемията промени всеки аспект от живота ни, но никъде не беше по-осезаема промяната, отколкото в изразеното ни желание за по-добър баланс между професионалния и личния живот. В настоящото проучване 85% от респондентите класират гъвкавото работно време като желателно/много желателно, докато само 30% подкрепят традиционните модели от 9 до 5 часа. Мнозина посочват, че срочните договори все още са желателни, но гъвкавостта да избират работното си време в рамките на тези гъвкави договори е още по-важна.
 
Мениджърите ръководят ефективно отдалечени екипи
С хибридния модел на дистанционна работа по-младите поколения търсят лидери, които могат ефективно да ръководят и управляват отдалечени екипи. На въпрос дали настоящите мениджъри и главни изпълнителни директори се справят с тази дейност, 60% от анкетираните отговорят с "да" в миналогодишното проучване. Тази година този брой се повишава до 67%, което е ясна индикация, че лидерите развиват добре своите набори от умения.
 
Запазването на психиката е най-важното
Освен че промени моделите на работа, глобалната пандемия накара хората да направят своята преоценка и да поставят благополучието като основен свой приоритет. На въпрос за най-големите опасения относно бъдещето на работата, 20% от поколението Z поставят на първо място психичното си здраве. "Достъпът до света на труда" и "равенството в заплащането" са съответно на 2-ро и 3-то място като най-важните въпроси.

_________ 

Заглавието е на редакцията - б.р.
 
Източник: Mediapool.bg
 
Цитат формат (Suggested Bibliographic Citation):
 
Поколението Z подценява висшето образованиеВ: Медии и обществени комуникации. Изд. УНСС; Алма комуникация. 2022, № 52. ISSN 1313-9908. Available from: http://www.media-journal.info/?p=item&aid=448

  

дата на публикуване: 08.10.2022, Събота, 19:35
прочетена: 2461 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: