Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
25 Юни 2024 г., Вторник

Отзиви

Принтирай E-mail

Пол Холмс: “ПР пазарът ще се възстанови от кризата в края на 2010 г.”

Брой 3 / Септември 2009 г.
Медии и обществени комуникации

Силвия Мадина

Резюме:

 Пол Холмс е англичанин по рождение. През 90-те години на 20 век напуска страната си и заминава за САЩ. Той е една от най-влиятелните фигури в глобалната ПР индустрия, основател и главен редактор на “The Holmes Report”. Работил е за “PR week”, а изданието, което ръководи в момента, се разпространява в Америка, Европа и Близкия изток. Холмс организира интернацио­налния конкурс Sabre, на който се оценяват и се определят водещите агенции в сферата на ПР и маркетинговите комуникации.

Summary:

  

Огромен интерес провокира посещението на ПР гуруто от световна величина Пол Холмс у нас. Той гостува в България по покана на БАПРА (Българска асоциация на ПР–те, с председател Максим Бехар). Над сто представители на българския ПР бизнес се събраха в столичния Шератон София Хотел Балкан, за да чуят позицията на Пол Холмс по въпроса за ПР бизнеса и модерните стандарти. Интерес породи фактът, че Холмс е в бранша от 25 години и няма нито един ден прекаран в практикуването на тази професия. Той сподели, че благодарение на опита си, е достигнал до извода, че най-важното в ПР е човешкият контакт. Двигателят на промените са хората, а не технологиите. Добрите ПР-и преди 10 години са добри и днес. Напредъкът в технологичен и дигитален аспект само благоприятстват за по-лесно разпознаване и отстраняване на лошия ПР. "Преди 10 години беше важно всичко, което една организация казва за себе си - логото й, рекламата й, спонсорските й инициативи, а днес марката е онова, което хората казват за нея. Онова, което се случва на местата, където компанията не контролира посланията", каза анализаторът на ПР пазара Пол Холмс.

Той акцентира върху най-важното според него качество в ПР бизнеса – куражът. Смелостта да направиш това, което е нужно в точно определения момент. "Трябва да имате куража и самочувствието да предизвиквате хората, за които работите. Вашата работа е да казвате на изпълнителния директор онова, което той не иска да чуе", припомни Холмс на ПР специалистите. Той подплати твърдението си с интересна история от неговата практика. Поуката от която бе, че когато времето е пред теб, трябва да имаш куража да вземаш важни и дръзки решения. Други важни елементи на успешния модерен ПР според специалиста, са умението да слушаш, запазването на автентичността и точната преценка. 

Един от най-големите проблеми на ПР бизнеса според легендарния анализатор е липсата на адекватно измерване на резултатите от дейността на ПР-те. Или по-скоро в използването на погрешния инструмент. Идеята на Пол Холмс е, че ПР дейността трябва да се измерва не въз основа на медиа покритието, а въз основа на това, колко хора биха отговорили положително на въпроса: «Бихте ли препоръчали този продукт или услуга на ваш приятел?» По думите му, това е по-добър инструмент за измерване на репутацията на една компания дори от продажбите, защото оценява качеството на връзката й с потребителите.

Пол Холмс твърди, че контролът и доверието в ПР-а са обратнопропорционални, т.е. колкото по-малък е контролът, толкова по-големи са резултатите. Това е причината днес, когато има криза на доверието, да се налага по-силно ПР-ът, а не рекламата, при която определено доверието е по-малко. В момента е много по-трудно да накараш хората да ти повярват, смята Холмс. Обществото по принцип не се доверява особено на компаниите, защото има доста примери за организации, които имат краткосрочни цели и гонят определени интереси. Ако това, което говори една компания, се различава от нейните действия, се получава огромна празнота, която влияе на мнението на потребителите. Второто нещо, което влияе на доверието, е огромното количество информация. Хората са по-информирани и по-образовани. Това ги прави по-трудни за манипулиране.

Много фирми мислят първо за работата, после за финансовите резултати и правните норми и накрая за ПР. Но ако вземат погрешно решение, което е опасно за положителния им имидж, дори и ПР специалистите не могат да се справят с него. Затова е важно преди вземането на решения, да се помисли как те биха рефлектирали върху имиджа на компанията. Изводът на Хоумс е, че ПР-ът добавя допълнителна стойност към решенията на мениджмънта.

Главните грешки в практиката на ПР-те според Пол Холмс са укриването на информация от клиента и фактът, че ПР специалистите никога не казват и дума за себе си и за агенцията, от която са.

Пол Холмс отбеляза, че определено по време на криза, ПР-ът е по-добра инвестиция от рекламата. Най-очевидната причина за това е фактът, че той е по-евтин. За съжаление в ПР-а не се инвестира достатъчно, за да може да се докаже, че е по-ефективен от рекламата, твърди анализаторът. За Пол Холмс кризата е изключително време на възможности. Време, когато фирмата, вместо да се затваря навътре в себе си, трябва да комуникира най-активно. Когато има криза, независимо каква е тя, повечето фирми предпочитат да прекратят комуникацията си с публиките, докато съберат цялата информация по случая. Това мълчание обаче не е добро. Мълчанието поражда вакуум, а той е изключително ползотворна среда за раждане на клюки, слухове и негативно отношение. Това вече е недопустимо. Съветът, който дава Холмс, е че когато има криза, ПР специалистите не трябва да спират да бъдат активни. По-добре да подават по-малко информация през определени интервали от време, отколкото да мълчат. 

Според Пол Холмс ПР-ът навлиза в своя златен век, защото това, което се случва днес, е сблъсък на технологични и социални тенденции, които дават възможност на ПР-а да допринася за благоприятното развитие на организациите. Има твърде много хора, които следят и критикуват компаниите. Гражданите стават все по-активни и изпитват глад за информация, а този глад изисква по-интензивното й предлагане. Всичко това се усилва в световен мащаб от влиянието на интернет. Ако днес компания направи грешка в Индонезия, утре ще може да се прочете за това в България.

Фото: capital.ro

дата на публикуване: 29.09.2009, Вторник, 08:56
прочетена: 6004 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 1 коментара
дата на публикуване: 30.11.-1, 00:00
Допадна ми материала. Мисля, че наистина сега има възможности за умните и предприемчиви PR-и. Когато предложиш наистина интелигентно решение на някой клиент, което би донесло стойност за компанията, има реален шанс той да му обърне внимание. Според мен откритостта е много важна и е по-добре да кажеш на клиента какво наистина можеш отколкото да му обещаваш неща, които няма да можеш да изпълниш. HeyPR - Nikolay nikolaev_pr@mail.bg

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: