Научно електронно списание за медии, PR, журналистика, бизнес комуникация и реклама
Брой 57/ Май 2024 г.
25 Юни 2024 г., Вторник

Общество

Принтирай E-mail

Социални медии за деца: кибернасилие и медийна грамотност

Брой 4 / Януари 2010 г.
Медии и обществени комуникации

Гл. ас. д-р Катя Михайлова

Резюме:

Summary:

 

Между Първия учебен ден и Коледа, по традиция, се мисли за деца. Децата са пораснали – гардероба им трябва да се обнови. Децата са ученици – трябват им учебни помагала и пособия. Децата очакват Дядо Коледа – трябват им подаръци. Децата са сами в къщи, гледат телевизия, обхождат Интернетния свят, „срещат се” с приятели и неприятели, забавляват се - отегчени са, смеят се – плачат, (само)възпитават се – (само)убиват се без да разбират как се случват и двете.

 

УНИВЕРСИТЕТЪТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО също говори за деца. На 22 октомври 2009 г. беше домакин на международна научна конференция „Социални медии за деца: кибернасилие и медийна грамотност” и посрещна делегати от 25 европейски и извъневропейски страни. Събраха се най-добрите изследователи в три тематични полета: медии, социални медии и деца, кибернасилие и медийна грамотност, за да представят най-новите теоретични направления, изследователски методики, емпирични факти и данни. Презентациите са достъпни на следния адрес .

 СОЦИАЛНИ МЕДИИ за ДЕЦА: КИБЕРНАСИЛИЕ и МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ поставя началото на българската научна дискусия за децата в дигиталното комуникационно пространство. Не че до сега не са били провеждани срещи, кръгли маси, дискусии. Не че до сега не са били писани новини, съобщения, дописки, статии. Разбира се, факт са ежегодните конференции за децата и интернет на Държавната агенция за закрила на детето. Факт са и дискусиите за медиите и децата, които Съвета за електронни медии провежда. Факт са инициативите на неправителствените организации и активността на медиите. Уникалността на СОЦИАЛНИ МЕДИИ за ДЕЦА е, че това е първият международен форум, които предлага модели за теоретично, методологично и емпирично осмисляне на проблема. При това, изведени през призмата на различни социални и културни контексти и още повече – осмислени в различни житейски перспективи, защото редом с професорите и студентите, презентираха и децата от ЧОУ „Св. София”. Уникалността от организационна гледна точка е, че това е първият международен форум в УНСС, организиран изцяло от студенти от катедра „Медии и обществени комуникации”.

         Ученици от ЧОУ „Св. София”                                                       проф. Росарио Ортега и проф. Росарио Дел Рей - Испания

 СОЦИАЛНИ МЕДИИ за ДЕЦА: КИБЕРНАСИЛИЕ и МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ е конференция, която отбелязва първата успешна година от работата по европейски проект за научно сътрудничество COST IS0801 “Cyberbullying: coping with negative and enhancing positive uses of new technologies in relationships in educational settings”. Списание „Медии и обществени комуникации” отрази стартирането на проекта – на 22.10.2009 г. (вж. Михайлова, К. Общности в науката или научни мрежи) и стана медиен партньор и приятел на СОЦИАЛНИ МЕДИИ ЗА ДЕЦА. УНИВЕРСИТЕТЪТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО е пълноправен партньор в COST IS0801 и като такъв стана домакин на форума и организира тържеството по случай първата годишнина на проекта.  След Коледа, мисленето за децата в Университета за национално и световно стопанство, COST IS0801 и научното онлайн списание „Медии и обществени комуникации” ще продължи. В момента се подготвя рецензиран монографичен сборник “СОЦИАЛНИ МЕДИИ за ДЕЦА”, въз основа на презентациите, направени на конференцията. Инициатор и редактор е д-р Катя Михайлова, представител на УНСС в COST IS0801 и организатор на СОЦИАЛНИ МЕДИИ за ДЕЦА: КИБЕРНАСИЛИЕ И МЕДИЙНА ГРАМОТНОСТ.
 

Цитат-формат (Suggested Bibliographic Citation):
Михайлова, Катя. Социални медии за деца: кибернасилие и медийна грамотност // Медии и обществени комуникации. Изд. УНСС / "Алма комуникация". 2010, № 4. Available from: [www.media-journal.info]     

Контакт (Contact): 

katiajivkova@yahoo.com   

дата на публикуване: 26.01.2010, Вторник, 11:21
прочетена: 8684 пъти
Принтирай E-mail
Коментари 0 коментара

Име:

E-mail:

Коментар:


Въведи код: